Odontologia preventiva

“Si alguna cosa no s’espatlla, no cal arreglar […] si tinguéssim present que amb tres minuts raspallant dents, llengua i genives evitaríem les principals afeccions bucodentals […] No caldria tractar ni càries, ni gingivitis, ni malaltia periodontal […]”

Revisions periòdiques

Molts dels problemes bucodentals que ens poden afectar poden ser asimptomàtics fins que no estiguin en un estat avançat, moment en el qual les necessitats terapèutiques necessàries poden ser majors, més incomodes i més costoses.

Una revisió a temps és fonamental per evitar problemes i solucionar els existents d’una manera primerenca. En funció de l’edat i el tipus de pacient es recomanés una determinada freqüència de revisions.

preventiva_1

Fluoritzacions

És recomanable l’aplicació d’un concentrat de fluor si vostè o els seus fills tenen un risc moderat o alt de desenvolupar càries dental.

El fluor incrementa la resistència de l’esmalt als àcids, és inhibidor de la desmineralització de l’esmalt, té un efecte antibacterià i afavoreix la remineralització sobre l’esmalt.

preventiva_2

Neteges dentals

El principal objectiu d’aquest procediment és netejar les superfícies dentàries retirant la tosca dental o placa calcificada que es troba adherit i acumulat en zones de les dents que normalment no són accessibles amb el raspallat dental, aquesta placa calcificada acumulada durant llargs períodes de temps és una font de bacteris i altres microorganismes que causen malaltia a les genives i teixits periodontals, les conseqüències finals són el sagnat de genives, la mobilitat de les dents, el mal alè i infeccions.

Vídeo ús del raspall dental manual

Raspajes subgingivals

L’objectiu d’aquest procediment és netejar i eliminar la placa bacteriana i càlcul subgingivals, normalment s’inicia amb un aparell d’ultrasons i s’acaba amb l’ús de curetes manuals d’instrumentació per la major sensibilitat tàctil i millor adaptació a la superfície radicular.

Vídeo ús del raspall dental elèctric

Segellats de fissures

Les càries de foses i fissures representen entre el 80 i el 90% de totes les càries que afecten les dents posteriors i el 44% a les dents primàries. Els segellats de les mateixes redueixen el risc en aquestes zones susceptibles i la seva col · locació en nens i adolescents ha mostrat una reducció de la incidència de càries de el 86% després d’un any i del 58% als 4 anys.

Prevenció i detecció precoç del càncer oral

S’ha observat un gran increment en la mortalitat per càncer oral. És primordial la prevenció i el diagnòstic precoç, ja que el diagnòstic en general es fa fases avançades de la malaltia i llavors hi ha un mal pronòstic.

Per a la prevenció cal tenir en compte:

  • Exercici físic i reduir exposició solar (protecció solar)
  • Evitar el consum d’alcohol i tabac
  • Bona salut i higiene oral
  • Revisions periòdiques
  • Bona hidratació
  • Consumir fruites i verdures
  • Augmentar el consum de cereals no processats
  • Reduir el consum de carn vermella
  • No abusar de dietes riques en greixos
  • Evitar l’obesitat

Vídeo ús correcte de la seda dental

Exploracions radiogràfiques

La radiologia representa una àrea molt important dins del camp odontològic ja que és bàsica per al diagnòstic, prevenció i tractament. Avui dia amb la Radiovisiografia obtenim imatges digitals necessàries. Els avantatges de la nova tècnica digital són l’escassa dosi de radiació, la disponibilitat immediata de la radiografia.

Pauta dietètica

La dieta és un factor determinant en el desenvolupament de la càries. El control de dieta no només influirà favorablement en la salut oral sinó també en la salut en general del nen. És aconsellable evitar menjar entre àpats o limitar el consum de sucres a les hores dels àpats, on el flux salival és més gran i permet un ràpid aclariment oral. En adolescents és important reduir el consum freqüent de begudes ensucrades ja que suposa un factor particular associat al desenvolupament de càries en les dents.